GWB on jo muutaman vuoden tarjonnut Büchin laadukkaita ratkaisuja, joiden avulla laboratorioanalyyseja ja tuotantoa voidaan tehostaa ja parantaa. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti rotavaporin, sumukuivaimen ja kylmäkuivaimen, jotka löydät myös Tuoteluettelostamme. Tuotevalikoimaan kuuluu myös laitteita:

 • kromatografiaan – Sepiatec SFC ja Pure
 • hajotukseen (digestio) – KjellDigester ja SpeedDigester
 • kuivaukseen – S-300, L-300, B-90
 • haihdutukseen – R-100, R-300, SyncorePlus, R-250 Pro tuotantoon
 • uuttoon – FatExtractor E-500
 • sulamispisteen määrittämiseen
 • NIR-analytiikkaan – ProxiMate ja NIRFlex N-500
 • Kjeldahl määritykseen – K-375

Rotavaporit fiksuun haihdutukseen

Büchi R-100 ja R-300 Rotavapor näytteiden konsentrointiin ja liuottimen haihduttamiseen laboratorioon, sekä R-250 Pro tuotantoon.

Büchin rotavaporit voidaan konfiguroida juuri sopivaksi riippuen haihdutustarpeesta – R-100 malli sopii yksinkertaisiin, helppoihin ja nopeisiin haihdutuksiin. Haastavampiin haihdutettaviin, kuten kuohuviin liuottimiin suosittelemme R-300 -mallia, joka on suunniteltu kestäväksi valinnaksi mm. vedensäästöominaisuutensa ansiosta.
Olivatpa tarpeesi minkälaiset tahansa, Büchin rotavaporit täyttävät ne muunneltavuudeltaan.

Muutamia ominaisuuksia:

 • Kattavat lisäosat mahdollistavat monipuolisuuden erilaisiin sovelluksiin
 • Kaiken kestävä rakenne – laatu, jonka tunnet tänään ja joka palvelee pitkälle tulevaisuuteen
 • GWB:n huollon tuki
 • Laitteita on miellyttävä käyttää (CombiClip pullon kiinnittämiseen ja motorisoitu nostin)
 • Prosessi voidaan automatisoida hyvin pitkälle (vaahdon tunnistus estää liuottimen kuohumisen kondensoriin)
 • Menetelmän optimointi – delta 20 -säännön hallinta parantaa ja nopeuttaa haihdutusprosessia
buchi_rotavapori
Pyöröhaihduttimet eli rotavaporit laboratorioon ja tuotantoon

Pyöröhaihduttimia käytetään usein laboratoriossa ja tuotannossa näytteen käsittelyssä, konsentroinnissa ja puhdistuksessa. Prosessiin liittyy kuitenkin monia asioita, joita tulee huomioida optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Tekstissä kuvataan tuotantomittakaavan toimintoja ja laitteita, mutta samat toiminnot koskevat myös laboratorion rotavaporeita, joten tekstiin kannattaa perehtyä toimenkuvastasi riippumatta.

Rotavaporin hankinnassa laitteen kokoonpanoon vaikuttavat erityisesti näytteen luonne, paljonko näytettä on ja onko liuottimessa jotain erityistä huomioitavaa. Jokainen ratkaisu kootaan asiakkaan tarpeiden mukaan. 

Tärkeimmät eroavaisuudet teollisuusrotavaporeiden välillä tulevat seuraavista asioista: sijoitetaanko laitteisto EX-tilaan, onko näytemäärä suurempi kuin 12 litraa, liuottimen mahdollinen alhainen kiehumispiste (alle 50 °C), millainen kondensori tarvitaan (millainen menetelmä), onko tilassa korkeusrajoitteita sekä tarvitseeko keruukolvia tyhjentää prosessin aikana. 

Pyöröhaihduttimien haihdutuskolveja on kahta maksimikokoa, 20 litraa tai 50 litraa. Nämä määrittävät osaltaan rotavaporin mallin. Isommassa mallissa on se hyvä puoli, että 20 litran kolvi sopii myös, toisinpäin ei onnistu. Keruukolveja voi olla yksi tai kaksi. Kaksi keruukolvia on mainio ratkaisu, jos tarvitsee tislata jatkuvana prosessina tai erottaa kaksi eri kiehumispisteen omaavaa liuotinta toisistaan.

gwb buchi 1 300pro

Turvallisuusominaisuuksista puhuttaessa, teollisuusrotavaporien lasiosat ovat muovipäällystettyä lasia, pois lukien haihdutuskolvi. Muovipäällyste varmistaa, jos lasiosa jostain syystä hajoaa, sirpaleet eivät leviä ympäriinsä ja myös näyte pysyy muoviosien sisällä. Haihdutuskolvi on ilman päällystettä, koska muovipäällyste ei kestä korkeita lämpötiloja, joita teollisuusrotavaporeilla tehtävissä haihdutuksissa usein tarvitaan. Teollisuusrotavapori kokonaisuudet toimitetaan kahdella näytöllä, joista I-300Pro voidaan tarvittaessa siirtää vetokaapin ulkopuolelle ja sillä voidaan turvallisesti ohjailla kaikkia prosessin parametrejä luukun ollessa kiinni.

Teollisuusrotavapor-kokonaisuuksissa pumppu ja kierrättävä jäähdytin ovat lisävarusteita, mutta tärkeitä onnistuneen haihdutusprosessin aikaansaamiseksi. Pumpun ja chillerin lisäksi lisävarusteita on mittava valikoima, joista erittäin hyödyllinen on vaahdontunnistussensori, joka estää näytteen menemästä sille kuulumattomaan paikkaan. Toinen erittäin hyödyllinen lisävaruste on kolvien siirtelyä helpottava manuaalinen nostotyökalu.

Haihdutusprosessin optimointi

Teollisuusmittakaavan haihdutusprosessin optimointi perustuu lämpötilaeroihin. On tärkeä tietää haihdutettavan liuottimen ominaisuudet, missä paineessa se lähtee höyrystymään ja haihtumaan, lisäksi on hyvä pitää mielessä, kuohuuko näyte helposti.

Haihdutuskolvia suositellaan käytettävän maksimipyöritysnopeudella, jotta näyte haihtuu tasaisesti ja hauteessa oleva lämmitykseen käytettävä neste vaikuttaa kolviin ulkopuolelta tasaisesti. Jos tarkoituksena on kuivata näyte pulveriksi asti tai näyte on viskoosia, pyöritysnopeus suositellaan pidettävän rauhallisena.

Tärkeimmät asiat, mitä prosessin optimointia ajatellen tulee huomioida, ovat lämpötilaero höyryn ja jäädytysnesteen välillä sekä riittävä jäähdytysvirtaus. Optimaalisimmillaan altaan ja liuottimen höyryn lämpötilaeron tulisi olla 35–40 °C ja vastaavasti höyryn ja jäähdytysnesteen lämpötilaeron tulisi olla vähintään 10 °C, mielellään 20 °C. Lisäksi pitää huomioida, että jäähdytysvesikierto virtaa tarpeeksi. Jäähdytysnesteen pitäisi olla vähintään 5 °C kylmempää kuin höyryn lämpötilan virratessaan ulos kondensorilta.

Riittämätön jäähdytys hidastaa prosessia ja sen seurauksena liuotinhöyryjä voi vapautua labratilaan.

Büchin pyöröhaihduttimiin saa monipuolisesti lisäosia 

Vakuumipumppu on tärkein lisäosa teollisuusrotavaporille. Ilman pumppua ei saada vakuumia aikaan ja haihduttamista voidaan verrata keittämiseen, jolloin prosessi etenee todella hitaasti tai ei ollenkaan. Vakuumipumppuja on tarjolla kaksi mallia, V-600 tai MD4C EX (kipinäsuojattu, EX-tiloihin). 

Kierrättävä jäähdytin eli chilleri on pumpun ohella tarpeellinen osa haihdutusprosessia. Riittävä jäähdytysnestekierto on tärkeä onnistuneen haihdutuksen osalta. Kierrättävän jäähdyttimen avulla voidaan säätää jäähdytysaineen lämpötila haluttuun sekä säästetään vettä.

Suurien kolvien siirtely käsin nostaen / kantaen ei ole ergonomista eikä työturvallista. Sitä varten on manuaalinen nostotyökalu, joka on todella näppärä apu. Varsinkin, jos altaassa on lämmitysnesteenä öljyä, kolvi voi olla kuuma ja liukas. Vaikka koko kompleksia joutuisi nostamaan, kolvi pysyy kyydissä helposti, eikä haittaa, vaikka se olisi lämmin ja/tai öljyhauteesta nostettu.

Vaahdontunnistinsensori on helpottava lisäosa, joka vahtii prosessia käyttäjän puolesta. Joissain tapauksissa liuottimilla on taipumuksena kuohua. Sensori tunnistaa kuplat ja laskee ilmaa systeemiin ennen kuin näyte karkaa liian pitkälle haihdutuskolvista.

Autodest-sensorin avulla laitteisto voidaan jättää tislaamaan itsekseen. Sensori mittaa jäähdytysvesikierron saapuvan ja lähtevän nesteen lämpötilaa sekä höyryn lämpötilaa. 

Pinnankorkeusanturia voidaan käyttää apuna, jos prosessia ei ole muuten tarpeen vahtia vieressä. Pinnankorkeusanturi voidaan laittaa keruukolvin ympärille ja se ilmoittaa käyttäjälle, kun tietty nestepinnankorkeus on saavutettu ja prosessi kaipaa huomiota.

Mikäli on tarve hankkia uusi laite tai parantaa nykyistä prosessia, ota yhteyttä gwb@gwb.fi

Key Features & Benefits of the BUCHI Rotavapor R-300

gwb s 300 with man e1690535897752

Sumukuivaus

Yli 40 vuotta sumukuivauksen markkinajohtajan asemassa Büchi tuntee asiakkaiden vaatimukset laitteille. Siksi he ovat tuoneet tarjolle päivitetyn sumukuivaimen S-300, yksi instrumentti loputtomilla mahdollisuuksilla. Oli valintasi mikä tahansa sovellus, pystytään partikkelit tekemään helposti juuri teidän tarpeisiinne, ylivoimaisella käyttökokemuksella.

Automaatiota ja joustavuutta
Paranna prosessejasi vapauttaen resursseja muihin tehtäviin

 • Orgaanisten liuottimien turvallinen käsittely
 • Auto mode ajansäästöön
 • Loistava toistettavuus ja prosessin hallinta
 • Maksimaalinen joustavuus etäohjattavuudella
 • Käyttäjäystävällinen operointi menetelmän ohjelmoinnilla

Parannettu suorituskyky
Parempi optimointi, toistettavuus ja maksimaalinen tuotto

 • Kattava raportointi yhdellä painalluksella
 • Paranneltu näytteen suojaus
 • Paranneltu toistettavuus läpi prosessin
 • Täysi yhteensopivuus edellisten sukupolvien sumukuivainten kanssa 
gwb s 300 with woman

Älykkäät ominaisuudet helpottavat päivittäistä työskentelyä

 • Vaivaton ylläpito uuden syklonikiinnityksen ansiosta
 • Syklonin pinnoite parantaa saantoa
 • Parempi vakaus suuttimen rubiinikiven ansiosta
 • Merkittävä joustavuus toisen pumpun ansiosta
 • Laaja asiantuntijuus sovellustietokannasta

Kylmäkuivuri

Büchin Lyovapor L-300 ja L-200 ovat luotu adaptoitumaan vaativiinkin ominaisuuksiin ja sovelluksiin, parhaan tehokkuuden saavuttamiseksi.

Innovatiiviset ratkaisut laboratorioiden kylmäkuivaukseen

 • Laitteet ovat joustavasti päivitettävissä niin käytettävyyden, kuivausastioiden kuin kuivauskapasiteetinkin suhteen
gwb l 300 with woman

Jatkuva/perinteinen kylmäkuivaus

 • Laitetta hankkiessa sinun tarvitsee vain valita jatkuvan ja perinteisen kuivauksen väliltä. Jatkuvan kuivauksen etuna on laitteen automaattinen puhdistus, jolloin voit jatkaa kuivausta lopettamatta välissä

Käyttäjäystävällinen

 • Laitteen käyttöliittymä on selkeä ja nopeasti opittavissa
 • Prosessin valvonta onnistuu mistä vain milloin vain
 • Luo menetelmiä käyttäjän ohjaamiseksi läpi prosessin

Tehokkuus

 • Nopea jäähdytys ja paineen säätely
 • toistettavat prosessit stabiilien parametrien ansiosta
 • pienempi energian kulutus, kiitos pienempien kondensaattorien 

Taloudellisuus 

 • Jokainen laite on myöhemmässä vaiheessa mahdollista päivittää vastaamaan uusia vaatimuksia
 • Kompaktin kokoinen laite voidaan sijoittaa pieneen pöytätilaan tai omalle vaunulle