Mettler Toledo ja pH -mittaus

pH-mittausten tärkeys elintarviketeollisuudessa

Elintarvikkeiden pH-mittaukset tarjoavat oleellisia tietoja tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja tasalaatuisuudesta. pH:n muutokset tuotteissa voivat vaikuttaa makuun, tuoreuteen ja säilyvyyteen, tehden pH-mittauksista yhden tärkeimmistä tarkastusparametreista.

Mettler Toledolta on saatavissa kattava kokooma sovellusohjeita myös pH:n mittaukseen elintarvikkeista. Yhdessä myyjiemme kanssa löydämme teille sopivimman kokoonpanon myös haastavimpiin matriiseihin, sekä autamme laitteiston ylläpidossa ja luotettavien mittaustulosten aikaansaamisessa.

Mistä pH-mittauslaitteisto koostuu?

pH-mittaukseen liittyvät laitteistot ovat suhteellisen yksinkertaisia ja antavat luotettavia tuloksia oikein käytettyinä. pH-mittari koostuu mittarista ja sensorista (elektrodi).

pH-mittari on potentiomittari, joka mittaa jännite-eron elektrodin ja referenssielektrodin välillä ja laskee pH-arvon.

Sensori sisältää referenssi- ja pH-elektrodin sekä usein myös lämpötila-anturin, jolloin pH-arvo ja lämpötila saadaan mitattua samalla kertaa. Lämpötilan mittaaminen on tärkeää, koska pH-arvo on lämpötilasta riippuvainen.

Lisäksi tarvitaan elektrodin virittämiseen (kalibrointi) puskuriliuoksia, joiden pH-arvo on tarkasti määritetty. Viritys tulee tehdä vähintään kahdella puskuriliuoksella ja ne tulee valita siten, että näytteen pH on puskuriliuosten välissä. Asiasta lisää luettavissa GWB-materiaaleissa.

elintarvike teollisuus ph mittaus

Mettler Toledolla on laajavalikoima pH-mittareita erilaisiin tarkoituksiin, joista on kuitenkin helppo valikoida sopivin oman laboratorion tarkoituksiin. Portfolio koostuu käytännössä kuudesta eri mallista. Pöytämalleissa ovat SevenExcellence, SevenDirect, FiveEasy ja kannettavia malleja ovat Seven2Go, SevenGo ja FiveGo.

pH-mittareihin on saatavilla myös muita parametreja, joita ovat ORP, sähkönjohtavuus, ioniselektiivisyys ja liuennut happi. Myös mittaustoleranssi on hyvä miettiä mittaria valitessa.

Mikäli näillä ei saada selkeää eroa mittareiden välille, voidaan vielä miettiä seuraavia ominaisuuksia, kuten montako sensoria olisi hyvä saada liitettyä mittariin, datan hallinta ja siirto mahdollisuudet, sekä automatisoinnin tarve.

Elektrokemiallisten sensoreiden portfolio on yhtä laaja kuin sovellusten määrä, joihin niitä käytetään. Ainoastaan oikea kokoonpano laadukkaita materiaaleja, testatut ja luotetut teknologiat ja oikean mallinen membraani tekevät sensorista sopivan sovellukseen.

gwb inlab dairy
gwb inlab nmr
gwb inlab solids
gwb inlab surface
gwb inlab expert

Oikean sensorin valintaan vaikuttavat mm. seuraavat asiat:

 • Näytteen olomuoto
 • Näytteen koostumus
 • Lämpötila
 • Tilavuus
 • Muut ominaisuudet: älykkyys, rungon materiaali

Tiedämme välillä valinnan olevan haastavaa, joten autamme mielellämme sinua varmistumaan oikean sensorin valinnasta. Voit myös tutustua sensoreihin Materiaalit -sivullamme.

Refraktometrit ja brix-mittaukset

Refraktometri (tai brix-mittari) on analyysilaite, joka käyttää korkean resoluution optista sensoria valonsäteen taittumisen mittaamiseen näytteen pinnasta. Taitekerroin lasketaan ja se on muunnettavissa brix-arvoon, HFCS tai muihin konsentraatioihin. Mettler Toledon refraktometrit ovat synonyymejä tarkkuudelle, nopeudelle ja yksinkertaisuudelle. Sinun tarvitsee vain valita kannettavan ja pöytämallin väliltä, me autamme lopussa.

gwb mybrix vs manual lo vi i ach 20220428 00074054.jpg

EasyPlus -refraktometrit tarjoavat kaiken päivittäiseen rutiinityöskentelyyn, vieden vain pienen tilan työpöydältä. Tällä pienellä laitteella saat nopeat mittaukset, pienet näytemäärät riittävät, minimaalinen operoinnin tarve ja muuta:

• Laaja mittausalue
• Nopea ja luotettava lämpötilanhallinta (myös sammutettavissa)
• LongClick™ – paina ja pidä Koti-nappia rutiinianalyysin aloittamiseksi sekunneissa
• EasyDirect™ PC -ohjelmisto tehokkaaseen datan hallintaan

gwb easybrix top view lab vi i ach 20181015 00057056.tif

Intuitiivinen käyttö
Laitteen käyttö on yksinkertaistettua; intuitiivisen käyttöjärjestelmän ansiosta laitteen kouluttaminen on nopeaa. Lisäksi analyysiopastuksen ansiosta käyttäjävirheiden mahdollisuus on minimaalinen.

Sopii laboratorioihin – ja tuotantoon
Kestävän muotoilun, roiskesuojatun kosketusnäytön, ruostumattomasta teräksestä valmistetun päällisen ja safiiriprisman ansiosta laitetta voidaan käyttää laboratorioissa tai tuotantotiloissa.

Easy Brev -refraktometri

Easy Brev tarjoaa kaikki samat ominaisuudet, mutta se on suunniteltu erityisesti nestemäisten elintarvikkeiden käsittelyyn.
Ainutlaatuisen pystysuuntaisen muotoilun ansiosta nesteiden käsittely on nopeaa ja yksinkertaista.

gwb easybev with hand studio vi i ach 20181015 00057060.tif
gwb easybev side studio 4 vi i ach 20181015 00057062.tif
gwb easybev juice hand studio vi i ach 20181015 00057064.tif

MyBrix kannettava refraktometri soveltuu niin laboratorioon, kuin mukana kuljetettavaksi tuotantoon erityisesti ruoka- ja juomanäytteiden tarkastukseen. Laite mittaa koko Brix-alueella
(0,0 – 95,0 °Brix), soveltuen lähes poikkeuksetta mille tahansa elintarviketyypille.

MyBrix on ideaali raaka-aineiden sisääntulotarkastukseen ja prosessi- ja laadunvalvontaan.

• 10 integroitua sokerin mitta-asteikkoa, esim. Brix, °Baumé, Oechsle
• Osaan asteikoista lämpötilan automaattinen kompensaatio
• Poikkeuksellinen akun kesto – jopa 10000 mittausta
• Sään ja haastavimpienkin olosuhteiden kestävä – IP65 -luokitus

elintarvike mittaus
gwb mybrix beverage production vi i ach 20220428 00073981.jpg
gwb mybrix cleaning water vi i ach 20220428 00073984.jpg

Brookfield

Ametek Brookfield on ollut maailman johtava viskosimetrivalmistaja jo lähes 100 vuotta. Laadunvalvontaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen löytyy kattava valikoima malleja, joilla ominaisuuksien määrittäminen näytteestä kuin näytteestä onnistuu helposti ja nopeasti.

Isojen kosketusnäyttöjen avulla mittausdataa ja graafeja voidaan kätevästi tarkastella myös reaaliajassa mittauksen aikana.
Laitteiden kompakti koko takaa laboratorion rajoitetun pöytätilan tehokkaan hyödyntämisen, laadukkaat ja kestävät osat tuovat jatkuvuutta laboratorion toimintaan.

gwb ametek brookfield logo
gwb brookfield dv2t viskosimetri

DVPlus-malleissa on mahdollista ajastaa mittauksia ja lisävarusteena on saatavilla lämpötila-anturi, kuulalaakerointi (RV-, HA- ja HB-malleihin) ja tiedon käsittelyyn DVPlus Connect App.

DVNext on Brookfieldin uusin malli, jolla voidaan tehdä itsenäisesti normaalin viskositeettimittauksen lisäksi virtauskäyrä ja kynnysarvon (yield) määritys.Reometri on saatavilla perusversiona ja 21 CFR Part 11 yhteensopivana.Perusversiossa on vakiona digitaalinen vesivaaka, ohjeistettu aloitus ja Gel Timer ominaisuus. Optiona on saatavilla magneettikiinnitys. Malleina lisäksi Advanced ja Cone / Plate.

Vääntömomenttialueet:
– LV soveltuu alhaisten viskositeettien määrittämiseen, esimerkiksi liuottimet.
– RV Soveltuu keskiviskooseille näytteille esimerkiksi rasvat
– HA soveltuu viskooseille näytteille, joiden mittaus ei onnistuu RV-laitteella. Esimerkiksi geelit.
– HB on korkeimmille viskositeettialueille näytteinä esimerkiksi asfaltti.

Viskosimetreihin on saatavilla laaja lisälaitevalikoima esimerkiksi: piennäyteadapteri SSA, UL-adapteri alhaisille viskositeeteille, DIN-adapteri, Helipath Stand puolikoville näytteille ja Thermosel kuumien näytteiden viskositeettien mittaamiseen.

GWB huollon Mittausturvasopimuksella ja Brookfieldin viskositeettistandardeilla varmistetaan laitteille pitkä elinkaari. Brookfieldin tiedonkäsittelyohjelmat auttavat ottamaan huomioon yksilölliset tarpeet viskositeettimäärityksiin liittyen.

Brookfield on tuonut markkinoille uuden kosketusnäytöllisen laitteen näytteiden reologisten ominaisuuksien mittaamiseen.

Automaattisen datankeruun ja valinnaisen Rheo3000 softan avulla RSX tarjoaa joustavuutta ja ominaisuuksia enemmän kuin muut vastaavat high-end laitteet huomattavasti edullisemmalla hinnalla.

RSX reometristä on saatavilla kolme eri mallia, CP (cone plate), CC (coaxial cylinder) ja SST (soft solid tester)

 • Kontrolloitu leikkausnopeuden/leikkausvoiman säätö
 • Suuri käyttäjäystävällinen kosketusnäyttö
 • Spindelin helppo ja nopea kiinnitys
 • Spindelin automaattinen tunnistus
 • Pieni näytemäärä, testin suorittaminen ja puhdistus nopeaa
 • Nopea lämpötilakontrolli joko Peltier tai nestekierto menetelmällä
 • Kestävä laite myös tuotanto-olosuhteisiin
 • Entistä suurempi vääntömomentti paksujen näytteiden testaamiseen
gwb reometrit

GWB huollon Mittausturvasopimuksella varmistetaan laitteille pitkä elinkaari. Laajat lisälaitevalikoimat ja Brookfieldin tiedonkäsittelyohjelmat auttavat ottamaan huomioon yksilölliset tarpeet reometrisiin määrityksiin liittyen.

JULABO tuo markkinoille uuden standardin jäähdyttäviin hauteisiin

Uusien jäähdyttävien hauteiden myötä JULABO tarjoaa ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita laitteita koko 200 W – 2,5 kW tehoalueelle.

Tehokkaat ja kestävät jäähdyttimet jokaisen mallissa (CORIO, DYNEO ja MAGIO) ovat olleet korvaamattomia laboratorio- ja tuotannon sovelluksia maailmanlaajuisesti jo vuosia.

Uusimmat mallit sisältävät seuraavia ainutlaatuisia innovaatioita:

 • Kaikki laitteistot toimivat luonnollisilla jäähdytinnesteillä, tehden merkittävän edistysaskeleen ilmaston hyväksi
 • Suurempi jäähdytysyksikkö, alkaen
  800 W jäähdytystehosta, säästää energiaa jopa 70 % (Lue lisää JULABOn sivuilta: energy savings)
 • JULABOn uusin mallisto on merkittävän pienikokoinen, huolimatta sen loistavasta jäähdytystehosta. Jäähdytin mahtuu siis entistä paremmin esimerkiksi laboratorioympäristöön
gwb julabo vuori logo

Mitä uutta mallistossa on?

MAGIO MX-1800F ja MAGIO MX-2500F ovat uudet lippulaivat jäähdyttävissä laitteissa. Niissä on voimakas 1,87 ja 2,57 kW jäähdytysteho 20 °C lämpötilassa. Työskentelylämpötila-alue on -50 °C – +200 °C.
Tehostaen laboratorion tehokkuutta, nämä jäähdyttimet sisältävät myös hyvin tehokkaan paine- ja imupumput, sekä erinomaisen lämmönpoiston 3 kW teholla luoden entistä dynaamisemman lämpötilanhallinnan.

Myös 1200FW -malli on päivitetty CORIO, DYNEO ja MAGIO tuotesarjoihin nyt myös vesijäähdytyksellä.
Mallit JULABOn sivuilla: MAGIO MS-1200FWDYNEO DD-1200FW,
CORIO CP-1200FWCORIO CD-1200FW

Uudet mallit DYNEO DD-200F, CORIO CP-200F and CORIO CD-200F ovat myös nyt saatavilla luonnollisilla jäähdytysnesteillä. Nämä perustason jäähdyttimet tarjoavat jäähdytystehon 0,2 kW
20 °C lämpötilassa, tilaa säästäen.
Mallit JULABOn sivuilla: DYNEO DD-200F , CORIO CP-200F , CORIO CD-200F

BÜCHI ja Kjeldahl -laitteistot

Yli 50 vuotta BÜCHI on kehittänyt ja valmistanut erinomaisia ratkaisuja Kjeldahl-typen mittaamiseen, sekä muihin sovelluksiin. BÜCHIn koko toiminta kulminoituu räätälöitävyyteen ja turvallisuuteen, unohtamatta sulavaa työnkulkua.

Kun lähdetään miettimään Kjeldahl -laitteistoa, tulee valinnassa huomioida seuraavia asioita:

 • Näytemäärät
 • Näytetyyppi (neste, kiinteä, molempia)
 • Kuinka määritys tehdään tällä hetkellä (BÜCHI-laitteistolla, muu valmistaja, manuaalisesti)
 • Mitä sovelluksia (proteiini, typpi, rikkidioksidi, muut)
 • Titrauksen suoritus (yhdistetty titraus, erillinen titraus, manuaalititraus)
gwb buchi logo

Laitteistoja saatavilla kahta mallistoa, KjelMaster, joka on loppuun asti automatisoitavissa suurelle näytemäärälle, ja Kjel Line -mallisto, jonka sisällä on valittavissa EasyKjel, BasicKjel ja MultiKjel riippuen sovelluksen vaativuudesta.

KjelMasteriin pääset tutustumaan BÜCHIn verkkosivuilla TÄSTÄ.

Alla lisätietoja Kjel Line -mallistosta

BÜCHIn uudet höyrytislauslaitteistot ovat erittäin tarkkoja, varmistaen resurssien kestävän käytön ja maksimoiden turvallisuuden. Laitteistot on suunniteltu räätälöitäväksi jokaiseen yksilölliseen tarpeeseen, taaten jokaisessa kokoonpanossa parhaan suorituskyvyn.

Maksimoi tarkkuus ja suorituskyky

AutoDist -toiminto ja OnLevel -sensori
Kjel Line -mallistolla pääset parhaaseen tarkkuuteen Kjeldahl -määrityksissä. Nämä muutamat ominaisuudet edesauttavat saavuttamaan parhaan suorituskyvyn:
• Automaattinen tislauksen aloittamisen tunnistus
• Tislauksen päätepisteen automaattinen tunnistus
• Automatisoitu titraus

gwb buchi kjelline front

Säästä resursseissa ja ajassa

Reaktion tunnistus ja paljon muuta
Resurssien ja ajan säästäminen on yksi tärkeimpiä asioitä tehokkaassa Kjeldahl -määrityksessä. Tämän vuoksi BÜCHI on kehittänyt mm. seuraavia teknologioita prosessien jouhevoittamiseen:
• Optimoitu alkalisointivaihe säästää jopa 30 % reagensseja
• Älykäs jäähdytysveden ohjaus vähentää veden kulutusta
• Ei enää esilämmittämistä – nopeampi määritys ja pienempi energiankulutus
• Automatisoitu tislaus ja titraus vapauttaa työntekijäresursseja

gwb buchi distillation tube

Koe paras mukavuus ja turvallisuus

Innovatiivinen sensoriteknologia
Täydellinen käytettävyys ja modulaarinen päivittäminen ovat pääasioita läpi Kjel Line -malliston. Tärkeimpiä malliston ominaisuuksia ovat:
• Innovatiivinen tunnistusteknologia, joka minimoi työntekijän kemikaalialtistuksen
• Intuitiivinen kosketusnäyttö ja helppo menetelmän hallinta
• Päivitettävissä vastaamaan laboratorion tarpeita milloin tahansa

gwb buchi control panel

gwb buchi kjelline product overview