Älä jää paitsi tulevista kirjeistämme, vaan tilaa tulevat uutiskirjeemme TÄÄLTÄ
Tervetuloa inspiroitumaan ChemBio 2024-messuille, GWBläiset löydät osastolta 2f41 (ja seuraamalla katosta roikkuvaa banneria). Jos vielä epäröit tämän vuoden ChemBio -messuille osallistumista, niin olemme keränneet tähän syitä tulla käymään osastollamme.
Olemme keränneet tähän artikkeliin vinkkejä mitä kaikkea osastollamme on sinua varten. Artikkeli on rakennettu tavanomaisen laboratorion näytteenkulun mukaisesti, alkaen näytteen valmistuksesta ja esikäsittelystä aina loppuanalytiikkaan asti.
• NÄYTTEEN MURSKAUS/HIENONTAMINEN JA HOMOGENISOINTI
• PIPETOINTI
• PUNNITUS
• KUIVA-AINEEN MÄÄRITYS
• pH-MITTAUS
• ANALYYSILAITTEET
• TIHEYDEN MITTAUS
Teknologia ja tekniikka kehittyy jatkuvasti varsinkin laboratorioalalla. Vaikka perusanalyysimenetelmät ovatkin pääsääntöisesti muuttumattomia, niin tekniikat parantuvat ja helpottuvat. Kuinka usein olet pysähtynyt miettimään voisiko jonkin analyysin tehdä laadukkaammin ja helpommin? Tule paikan päälle inspiroitumaan, oppimaan uutta ja kuulemaan tulevista suuntauksista. Me olemme vuosikymmeniä tuoneet messuille alan kärkituotteita Sinua varten.
Verkkokauppa on saanut vahvan jalansijan laitteiden hankinnassa, ja nykyään paljon laitteita ostetaankin ilman niiden testaamista käytännössä. Messut on harvoja mahdollisuuksia, joissa pääset paikan päällä näkemään laitteiden käytettävyyksiä ja ominaisuuksia. Niitä asioita, joita ei vaan voi kokea verkkokaupan kautta. Lupaamme, että saat varmasti jotain uutta töihin vietäväksi. Kanssamme voit tulla matalalla kynnyksellä juttelemaan asioista, sekä halutessasi saat konsultointia. Ilmaiseksi. Kunhan alussa kerrot hieman mistä laboratoriosta ja mitä analytiikkaa teet, niin me kyllä pystymme viemään asiaa eteenpäin.
NÄYTTEEN MURSKAUS/HIENONTAMINEN JA HOMOGENISOINTI
Hienoinkaan analyysilaite ei anna oikeellista tulosta mikäli näyte ei ole homogenisoitu oikein. On oleellista valita tarkoituksen mukainen laite ja valintaan vaikuttavat mm. näytetyyppi ja tarvittava loppuhienous. Tule juttelemaan kanssamme, niin käydään läpi mitä muita asioita tulee huomioida.
Pääset tutustumaan Retschin uuden PM300 -planetaarikuulamyllyn ominaisuuksiin näytteenjauhatusprosessissa.
Lisäksi esittelyssä:
• SM300 supertehokas leikkaava mylly
• ZM300 -roottorimylly
• GM200 -veitsimylly elintarvikenäytteitä varten
• MM400 -kuulamylly, joka päivittyi vuodelle 2024
• AS200 -seulakoneen Comfort -kansi on pakko nähdä mikäli teet seulonta-analyyseja.
PIPETOINTI
Tule kuuntelemaan 3 vinkkiä laadukkaampaan pipetointiin -esityksiä alla olevan aikataulun mukaisesti. Asiantuntijamme Laura Sivonen antaa vinkkejä parempaan pipetointiin, sekä vetää laite-esittelyitä liittyen pipettien rutiinitarkastuksiin ja ylläpitoon. Pääset testaamaan myös oman käsialasi tarkkuuden SmartCheck+PipetteX laitteella. Pipetoijien kesken arvotaan oma Rainin XLS+ 1000µl pipetti.
Esitysajat:
Ke 10.4. klo 9.15 ja 13.15
To 11.4. 9.15 ja 12.15
Mukana meillä myös viime vuoden lopulla tullut MicroPro 300, jollaista ei vielä muualla Suomessa olla nähty! Tämä poikkeuksellinen ja edullinen kuoppalevyannostelija on nähtävä.
PUNNITUS
Suomen jokaisessa laboratoriossa punnitaan näytteitä, liuoksia ja vertailuaineita. Vaa’an käyttö on keskeisin toimenpide. Punnitustulosta käytetään moniin tarkoituksiin ja sen vuoksi se tulee tehdä oikein. Messuilla emme sukella syvälle periaatteisiin vaan keskitymme itse vaakoihin ja lisätarvikkeisiin. Esittelemme Mettler Toledon uuden
MX -analyysivaa’an ja sen huippuominaisuudet, jotka parantavat punnitustyöskentelyä. Mukana lisäksi
XPR -vaakatuoteperhettä:
• XPR6D5 -mikrovaaka
• XPR -automaattivaaka
• XPR225 -analyysivaaka
• XPR1203 -tarkkuusvaaka
Saat varmasti hyvän kuvan miten punnitus voidaan tehdä ergonomisesti ja laadukkaasti. Näet miten pääset mittapulloista kokonaan eroon.
KUIVA-AINEEN MÄÄRITYS HALOGEENIKUIVAIMELLA JA UUNIMENETELMÄLLÄ
Kuiva-ainemääritys on teollisuudessa erittäin tärkeä analysointi itse tuotteen ominaisuuksien varmistamiseksi. Mettler Toledo HX204 -halogeenikuivaimella voidaan määrittää todella pieniä kosteusprosentteja huippuluokan suorituskyvyn ansiosta. Lisäksi laitteessa on QuickPredict, jonka avulla tulos saadaan jopa 80 % lyhyemmällä ajalla. Tällä saattaa olla ratkaiseva merkitys esimerkiksi tuotannon seurannassa.
Meiltä saat myös Memmert-lämpökaapit astioiden ja näytteiden kuivaukseen. Mikäli teet kuiva-aineanalyysia uunimenetelmällä, tule tutustumaan Memmertin kaappiin ja LabX™-kuiva-ainemenetelmään, jonka avulla saat automatisoitua rutiinimenetelmän huippuunsa.
pH-MITTAUS
pH-mittauksessa tärkein asia on valita oikea elektrodi näytteen mukaisesti sekä käyttää sitä oikein. Löydät ständiltämme viisi erilaista elektrodia ja autamme valitsemaan sinun sovellukseesi oikean. Pääset tutustumaan erilaisiin pH-mittareihin ja löytämään juuri sinun laboratoriotoimintoihin parhaiten soveltuvan laitteen. Meillä on myös puskuriliuospussit esittelyssä.
Mettler Toledolla on laajavalikoima pH-mittareita erilaisiin tarkoituksiin, joista on kuitenkin helppo valikoida sopivin oman laboratorion tarkoituksiin. Portfolio koostuu käytännössä kuudesta eri mallista. Pöytämalleissa ovat SevenExcellence, SevenDirect, FiveEasy ja kannettavia malleja ovat Seven2Go, SevenGo ja FiveGo.
pH-mittareihin on saatavilla muitakin parametreja, joita ovat ORP, sähkönjohtavuus, ioniselektiivisyys ja liuennut happi. Myös mittaustoleranssi on hyvä miettiä mittaria valitessa. Jos näillä ei saada selkeää eroa mittareiden välille, voidaan vielä miettiä seuraavia ominaisuuksia, kuten montako sensoria olisi hyvä saada liitettyä mittariin, datan hallinta ja siirto mahdollisuudet, sekä automatisoinnin tarve.
Mikäli laboratoriosta löytyy rotavapori, on sinun syytä tutustua Büchin R-300 pyöröhaihduttimeen. Sen robusti rakenne, jäähdyttävä haude ja motorisoitu nostin vakuuttavat sinut varmasti tästä monipuolisesta laitteesta. Ja jos haihdutukset kestävät kauan aikaa, on Foam sensor aivan ehdoton – sinun ei tarvitse seurata paineen säätelyä vaan voit tehdä jotain tuottavampaa.
ANALYYSILAITTEET
Kun näyte on esikäsitelty ja liuokset valmistettu tulee vuoroon analysointi. Keskellä GWB:n näyttelyaluetta sijaitsee analysointipöytä, jonka yleisteema on Lean Lab – Jouhevuutta laboratorioon. Emme käy läpi Lean Lab -asiaa filosofisella tasolla, vaan näytämme erilaisten laitteiden avulla GWB:n ratkaisut. Se kattaa jopa 90 % laboratorion laitekannasta ja vaikuttavuus toimintoihin on huomattava. Koe miten tällä hetkellä perustoiminto, vaakojen tarkastaminen punnuksilla saadaan suoritettua ja kirjaamiset tehtyä entistä helpommin.
Analyysilaitteista esittelemme uuden ajan Mettler Toledo UV7 UV/Vis-spektrofotometrin, T5-Inmotion automatisoidun titraattorin, C30S-Inmotion Oven –KF-titraattorin, jotka ovat liitettävissä Mettler Toledo LabX™-ohjelmaan.
UV7 on todella pieni ja silti huippuluokan spektrofotometri, jonka suorituskyky on aivan omaa luokkaansa. Analysointi on todella helppoa. Tulet huomaamaan minkä vuoksi Mettler Toledo analyysilaitteet ovat todella helppokäyttöisiä – kun hallitset yhden laitteen, hallitset ne kaikki. Käyttöliittymä on ja logiikka ohjelmistoissa ovat samanlaisia. Ja halutessasi saat kaikki laitteet samaan LabX™-ohjelmaan.
Materiaalitutkimuksessa Brookfield analysaattorit viskositeetin ja reometristen ominaisuuksien tutkimiseen ovat myös nähtävillä. Opetamme miten saat helposti analysoitua viskositeetin siten, että tulokset ovat toistettavia kerrasta toiseen. Lisäksi näet Brookfieldin uuden reometrin, huippulaitteen perustutkimuksiin.
TIHEYDEN MITTAUS
D4 -tiheyslaite, R4 -refraktometri, kannettava tiheysmittari DensitoPro
Messuilla esittelemme erilaisia ratkaisuja tiheyden mittaukseen. Archimedeen lakiin perustuva tiheyden mittauksessa käytetään vaakaa ja siihen asennettavaa tiheyskittiä. Tässä menetelmässä voidaan mitata joko nesteen tai kiinteän aineen tiheys punnitsemalla kiinteä aine ilmassa ja nesteessä. Menetelmä on erittäin yksinkertainen ja nopea.
Mikäli em. menetelmän tarkkuus ei riitä, on hyvä vaihtoehto käyttää Mettler Toledon tiheyslaitetta. Esittelemme messuilla kannettavaa DensitoPro -laitetta ja D4 -pöytämallia. Kyseisillä laitteilla mitataan yleensä nestemäisiä näytteitä ja mittaustekniikka perustuu U-putken värähtelytaajuuteen. Esimerkiksi Brix-arvo voidaan määrittää myös tiheyslaitteella refraktometrin lisäksi.
Kolmas vaihtoehto tutustua erilaisiin tiheydenmääritystekniikoihin on kaasupyknometri Accupyc Micromeriticsiltä. Laitteella voidaan analysoida lietemäisiä, kiinteitä ja huokoisia näytteitä erittäin tarkasti. Menetelmä perustuu kaasun kulutukseen kammiossa, jonka tilavuus tunnetaan erittäin tarkasti. Kulutuksen perusteella saadaan tietää näytteen tilavuus ja punnitun massan perusteella saadaan tiheys. Käytetty kaasu tunkeutuu huokoiseen näytteeseen tehden tilavuuden mittauksesta on erittäin tarkkaa. Analyysissa tarvitaan lisäksi Mettler Toledon analyysivaakaa, joka varmistaa tiheyden tarkan ja oikeellisen tulokset. Accupyc on pitkään markkinoilla ollut laite, joka on juuri päivitetty. Tule tutustumaan päivitettyyn Accupyc -laitteeseen messuille. Voit etukäteen tutustua laitteeseen TÄÄLTÄ.