GWB-uutiskirje 03/23 on täällä! Tässä numerossa:

Webinaarikevät jatkuu ja kurkistus uuteen

Kevään webinaarit ovat käynnistyneet hyvällä osanotolla ja paljon hyvää on vielä tiedossa. Tänä keväänä vielä tulossa mm. viime syksynä ensimäistä kertaa pidetyt pipetointiluennot, titrauksen perusteet ja titrauksesta perusteellisesti, sekä ensimmäistä kertaa jauhatuksen ja seulonnan merkitys näytteen esikäsittelyssä.
Onko sinulla mielessä jokin aihe, josta haluaisit kuulla, mutta siitä ei ole vielä ollut webinaaria? Kerro se meille ja katsotaan saataisiinko syksyn kalenteriin mahtumaan.

Huhtikuun alussa Euroopan markkinoille julkaistaan Mettler Toledo Rainin MicroPro kuoppalevypipetti. MicroPro tulee saataville kahdelle tilavuusalueelle, 2 – 20 µl ja 5 – 300 µl ja se on soveltuva 96- ja 384-kuoppalevyille. Laitteen jalanjälki on ainoastaan 19 cm x 24 cm, ollen pienin vastaava laite. Pysy kuulolla tämän mielenkiintoisen uutuuden suhteen.

gwb rainin micropro
gwb mettler toledo seven direct ph mittari magneettisekoitin

7 vinkkiä parempaan pH-mittaukseen

Kokemuksemme mukaan pH-mittaus on yleisin laboratorion toiminto heti punnitsemisen jälkeen. Mittaustuloksilla usein ohjataan prosesseja tai ne kertovat tuotteen laadusta. On siis tärkeää, että mittaukset suoritetaan laadukkaasti ja tehokkaasti.

Näillä kysymyksillä selvität pystyisikö pH-mittausta parantamaan:

 • Oletteko suojanneet pH-mittarin ympäristöltä?
 • Pystyisikö mittaukseen käytettävää aikaa vähentämään helpommalla käytettävyydellä?
 • Onko mittausparametrit suojattu tuloksiin vaikuttavilta muutoksilta?
 1. Helpota käyttäjän työtä
  Helppokäyttöinen ja intuitiivinen pH-mittari helpottaa työskentelyä ja vähentää virheiden riskejä. Laitteen antamat ohjeet oikeelliseen mittaukseen varmistaa oikeat toimintatavat ja vähentävät käyttäjän epävarmuutta. Esimerkiksi mittarille voidaan kertoa tuotteen hyväksytyt arvot, jolloin laite automaattisesti kiinnittää huomiota Out-of-Specs tulokseen.
gwb elektroditeline
 1. Viritä tehokkaasti
  Viritetäähän pH-mittari vain tarvittavalle alueelle? Käytättekö 3- tai jopa 4-pisteviritystä, vai riittäisikö 2-pisteviritys? Kaadetaanko tarkastuspuskuri kuppiin vai olisiko kätevämpää käyttää kertakäyttöisiä puskuripusseja? Kertakäyttöisillä puskuripusseilla pystyt varmistumaan puskurin olevan aina tuoretta, ja niiden kätevä koko vähentää kaatelun tarvetta.
 1. Elektrodin asento
  Varmista anturiteline olevan soveltuva. Riittävä liikkuminen ja ulottuvuus vähentää riskiä elektrodin vahingoittumiselle tai hajoamiselle. Vääränlainen tai huono teline myös syö aikaa ja käyttäjän hermoja. Useiden elektrodien tapauksessa telineellä tulisi myös pystyä käyttämään useita antureita yhtä aikaa, tai ainakin varastoimaan käyttämättömiä. 
 1. Suojaa välttämättömät asetukset
  Tulokset ovat luotettavia vain jos ne ovat vertailukelpoisia. Mittausasetukset tulisivat siis olla suojattavissa tarkoituksenmukaisilta tai vahingossa tehtäviltä muutoksilta. Monipuoliset käyttäjäprofiileja on eritasoisia. Laitevastaava pystyy muuttamaan mittausasetuksia, mutta operoija voi tehdä mittaukseen vaikuttamattomia muutoksia, kuten muuttaa näytönkirkkautta.
 2. Seuraa tuloksia
  Mitä runsaammin näytteitä on, sen kriittisempää on pystyä yhdistämään oikeat tulokset oikeisiin näytteisiin. Siksi näytetietojen helppo syöttäminen ja riittävän tarkat tiedot tuloksesta ovat tärkeitä. pH-mittari tallettaa usein tuloksen lisäksi mittauspäivän ja- ajan, käyttäjätiedot ja anturidatan.
 3. Tuloksien dokumentointi
  Ennen tapana oli kirjata tulokset käsin ylös paperille. Nykyään on onneksi riskittömämpiä ja nopeampiakin tapoja tulostenhallintaan. Vaihtoehtoja on printtaaminen, USB-tikulle siirtäminen ja suoraan tietokoneelle/LIMSiin vieminen.
gwb sevendirect suoja
 1. Suojaa mittari
  Mittari voi kohdata monenlaisia vaaroja, kuten roiskeita, kemikaaleja ja pölyä, jotka saattavat johtaa vääriin tuloksiin. Standardien mukaiset luokitukset, kuten IP54, vakuuttavat laitteen olevan suojassa näiltä vaaroilta. Kuitenkin työskenneltäessä liuottimien tai syövyttävien aineiden kanssa, vaihdettava suojapäällinen laitteelle antaa mielenrauhan käyttöön.

Halusit sitten pH-mittarilta kustannustehokkuutta ja luotettavuutta tai monipuolisuutta ja vaatimustenmukaisuutta, meiltä löytyy mittari jokaiseen tarpeeseen.
Tutustu Mettler Toledon edistyneeseen SevenDirectiin ja vaativaan käyttöön SevenExcellenceen. Saatavilla myös kannettavia pH-mittareita

Mitä tulisi huomioida pipettejä hankittaessa

Vietämme laboratoriossa useita tunteja päivässä pipetti kädessä ja käytämme useita pieniä käden lihaksia toistavaan työskentelyyn. Jotta pipetointi voisi olla mahdollisimman oikeellista ja toistettavaa, on työvälineiden tärkeää olla oikeat ja soveltuvat tarkoitukseensa. 

Kokosimme muutaman tärpin mitä tulisi pipettejä hankkiessa miettiä, sekä portfolion Mettler Toledo Rainin pipeteistä ja tuotteista eri tarkoituksiin.

gwb rainin handful pipettes different brandsoriginal 62197
Mahdollisimman pieni männän vastavoima

-Vastavoimaan vaikuttavaa pipetissä käytetty jousi, tiivisterenkaat ja rasva.
-Vertaile käytössä olevia ja uusia keskenään
-käytä mahdollisuuksien mukaan elektronisia pipettejä
-Huolla käytössä olevat pipetit säännöllisesti. Huolletun pipetin männän kitka on pienempi parantaen tarkkuutta ja oikeellisuutta

Millä voimalla kärki irrotetaan?

– Vertaile kärjen irrottamiseen tarvittavia voimia, määrä vaihtelee pipettikohtaisesti
– Suurempi voima kärjen kiinnitykseen yleensä tarkoittaa suurempaa voimaa myös irroittamiseen
– Monikanavapipettien kärjet tarvitsevat enemmän voimaa ja ovat todella haastavia peukalolle.

Muita tärppejä:

– Käytä pipettejä, joiden sormituki on mukava tuntuinen kädelle ilman kiinni pitämistä pipetistä
– Pienemmät tarvittavat voimat tilavuuden muutokseen saadaan käyttämällä pipettiä säädettävän lukituksen kanssa, matalakitkaisella mekanismilla ja isolla kääntöruuvilla.
– Vähennä toistavaa työtä elektronisilla ja monikanavaisilla  pipeteillä tai kuoppalevysovelluksilla
– Tauota ja venyttele työn ohessa. Ohjeet pipetoijan venytyksiin löytyvät materiaaleistamme