GWB-uutiskirje on täällä! Tässä numerossa:

  • Kevään webinaarit on julkistettu!
  • Retsch, näytteenkäsittely ja ZM 300 + MM 500 Vario
  • Mettler Toledo EasyPlus UV/Vis

Älä jää paitsi tulevista kirjeistämme, vaan tilaa tulevat uutiskirjeemme TÄÄLTÄ

Kevään 2023 webinaarit ovat julkaistu!

Löydät koulutuskalenterimme osoitteesta gwb.fi/koulutus.
Ilmoittaudu ja tule mukaan seuraamaan webinaarejamme torstaisin klo 9-10.

Retsch – näytteenkäsittelyn tärkeys

Miksi partikkelikoon pienentäminen?

Analyysien tulokset ovat ainoastaan yhtä oikeellisia, kuin näytteiden esikäsittely. On erityisen tärkeää tuottaa näytteestä edustava ja homogeeninen osanäyte laboratorioanalysointia varten, ja RETSCH tarjoaa tähän monipuolisia ratkaisuja. Sovelluksia löytyy eri käyttöalueiden tarpeisiin aina rakennusmateriaaleista ja metallurgiasta elintarvikkeisiin ja lääketeollisuuteen.

gwb retsch

Partikkelikoon pienentäminen tulee usein kysymykseen tilanteissa, joissa näytteen partikkelit ovat liian karkeita tai näytteen koostumus on liian heterogeeninen kattavan osanäytteen saamiseksi. Näin saadaan näytteiden keskihajonta minimoitua ja taattua kattava näyte.

Usein loppuhienoutta kysyttäessä vastaus on ”mahdollisimman hienoksi jauheeksi”. Jauhe ei kuitenkaan ole riittävän tarkka kuvaamaan vaadittua loppuhienoutta, sillä jauheeksi määritellään moninaiset partikkelikoot. 

gwb homogenisointu

Myöskään ”mahdollisimman hienoksi” ei ole useinkaan riittävä kuvaamaan haluttua loppuhienoutta. Vaikka partikkelikoon pienentäminen lisää osanäytteen homogeenisyyttä, on myös tärkeä kiinnittää huomiota, että näytettä ei ole koskaan tarkoitus saada mahdollisimman hienoksi, vaan riittävän hienoksi. Termi ”mahdollisimman hienoksi” vaatii paljon energiaa ja aikaa, joka suoraan lisää näytteenkäsittelyn kustannuksia. Siksi jauhamme näytteet riittävän hienoksi. 

Vaadittu analyyttinen hienous on riippuvainen käytettävästä analyysimenetelmästä tai jatkokäsittelystä. Yleisin partikkelikoko on 20 µm – 2 mm. Partikkelikoko määrittelee usein myös ominaisuuksiin, kuten uutto-, suodatus tai absorptiokykyyn, jolloin hienonnus on oleellinen osa myös T&K toimintaa. 

Oikean myllyn löytäminen edellyttää instrumenttien tuntemusta ja kokemusta erilaisten materiaalien käyttäytymisestä. Esimerkiksi määritettävät näytteen ominaisuudet eivät saa muuttua käsittelyn aikana (esim. kosteus tai raskasmetallipitoisuudet).
Muita huomioon otettavia aspekteja on:

  • Näytteen laatu/ominaisuudet (esim. Kosteus, sitkeys, kuitumaisuus, kovuus, lämpötilaherkkyys)
  • Alkukarkeus
  • Loppuhienous
  • Näytteen tilavuus/määrä
  • Käytettävissä oleva aika
  • Mitä varten esikäsitellään (esim. kontaminaatio)
  • Voiko näytettä esikäsitellä ennen jauhamista (kuivaus/jäädytys)

Näytteen ominaisuuksista riippuen voidaan partikkelikoon pienennykseen käyttää useita erilaisia tekniikoita. Suurikokoisia kappaleita ei voida useinkaan suoraan jauhaa analyysikokoon yhdessä vaiheessa, vaan joko muutetaan myllyn asetuksia eri vaiheisiin, tai jopa käytetään myllyä ja murskainta samalle näytteelle.

gwb llproductnamebb31 e1676302036151

Pehmeiden ja keskikovien, sekä lämpöherkille tai kuitumateriaaleille voidaan käyttää Ultra Sentrifugaalista ZM 300 –jauhinta. Se tarjoaa maksimaalisen hiontatehon yhdistettynä helppokäyttöisyyteen. Säädettävä nopeus 6 000 – 23 000 rpm mahdollistaa hellävaraisen jauhannan erittäin lyhyessä ajassa.
Integroidun lämpötilanvalvontajärjestelmän ansiosta toistettavuus on taattu jopa pitkissä jauhatusprosesseissa tai suurten näytemäärien jauhamisessa.
Laaja valikoima roottoreita, rengasseulat ja kasetit tekevät ZM 300:sta todellisen yleiskoneen, joka täyttää monenlaisten koon pienennystehtävien vaatimukset.

gwb llproductnameee31

MM 500 Vario pöytämallinen kuulamylly tarjoaa äärimmäisen suorituskyvyn ja maksimaalisen joustavuuden näytteen valmistusprosessissa.
Myllyä voidaan käyttää pieniin näytemääriin kuiva-, märkä ja cryojauhantaan suurella teholla. Laitetta voidaan operoida jopa 6 hiomapurkilla 1,5 – 50 ml tilavuudelle. Biologisille sovelluksille, kuten kasveille ja kudoksille, on saatavilla adapterit 0,2 – 5,0 ml kertakäyttöputkille. MM 500 soveltuu niin pikajauhantaan (jauhamisaika alle 2 minuuttia), kuin useiden tuntien jauhamiseen suurella energian kulutuksella. 

Kompakti – monipuolinen – kustannustehokas.
Mettler Toledo EasyPlus UV/Vis -spektrofotometri

Kaikki kolme yhdessä paketissa.

Mettler Toledo lanseerasi vuoden 2022 lopulla uuden sarjan spektrofotometrejä, joissa on yhdistetty kaikki arvostetuimmat ominaisuudet. EasyPlus on intuitiivisen helppokäyttöinen taaten tarkat ja toistettavat mittaukset. Tutustu Easy UV ja Easy Vis -malleihin.

gwb easy uvvis

EasyPlus UV/Vis auttaa sinua:

  • Säästämään tilaa. Spektrofotometrin kompakti koko vie pöytätilaa vain A4-arkin verran.
  • Nauttimaan nopeista ja vaivattomista värimittauksista. EasyPlus sisältää 30 väriasteikkoa (mm. CIELAB, APHA, Gardner, jne.).
  • Välttämään virheitä. Automaattinen PathDetect™ varmistaa käytössäsi olevan kyvetin läpimitan, jotta tuloksesi ovat luotettavia.
  • Vesinäytteiden pikatestaukseen. Laitteelle saatavalla SQKitReader™ -lisävarusteella voidaan mitata yli 150 eri Spectroquant® pikamenetelmää.
  • Helppokäyttöisyyteen helposti. Menetelmät ovat saatavilla suosikkilistalle ja LongClick™ nopeuttava rutiinianalytiikkaasi.
  • Spektrofotometrin puhdistettavuus on ainutlaatuista pestävän roiskealustan ansiosta.

EasyPlusilla mittaat monipuolisesti.
Perinteinen spektrofotometria, värimittaukset ja vesianalytiikka voidaan nyt suorittaa samalla laitteella. Säästät tärkeää pöytätilaa laboratoriossa ja vähennät käytettävää investointirahaa laitteisiin ja huoltoihin. Vaihdettavat XPathHolders™ mahdollistavat nopean vaihdon 7 eri kokoisen kyvetin välillä luoden laajat mahdollisuudet eri sovelluksiin ja pitoisuuksiin.

Kustannustehokasta tarkkuutta.
Tulokset on mahdollista laskea esiohjelmoiduilla menetelmillä automaattisesti, joka poistaa tarpeen tulosten käsittelyyn mittausten jälkeen. Saavutat varmat tulokset ilman tulosten jälkikäsittelystä aiheutuvia mahdollisia virheitä. Menetelmät ovat standardien mukaisia (esim. ASTM, DIN, ISO ja EPA)

Datanhallinta voidaan tehdä liittämällä EasyPlus UV/Vis EasyDirect™ -ohjelmistoon. Tulokset voidaan myös automatisoidusti viedä muistitikulle tai integroida laite esimerkiksi LIMS -järjestelmään.

EasyPlus spektrofotometrin käyttö on intuitiivista
Käyttöliittymä ja EasyPlus on suunniteltu käytettävyydeltään seuraamaan luonnollista työnkulkua. Laitteelle on luotu käyttäjää ohjaavia oppaita, joiden avulla spektrofotometri on ns. plug-and-measure -käyttövalmis. Lisätoiminnot nopeuttavat mittausten tekemistä, esimerkiksi SmartLid™ -toiminto käynnistää mittauksen automaattisesti, kun luukku suljetaan.