GWB-uutiskirje on täällä! Tässä numerossa:

-Tuoteuutuus: Mettler Toledo Rainin NanoRep
-Punnituksen laatu, tärkeys ja hyvät sovellukset
-Tuotteen kosteuden/kuiva-aineen määrittäminen

Älä jää paitsi tulevista kirjeistämme, vaan tilaa tulevat uutiskirjeemme TÄÄLTÄ

NanoRep-annostelija on vihdoin täällä!

Se on vihdoin täällä, Mettler Toledo Rainin NanoRep!
Ensimmäinen elektroninen annostelija, jolla pystytään luotettavasti pipetoimaan jopa nanolitratasolla.

NanoRep soveltuu loistavasti monenlaiseen analytiikkaan, aina toistavasta pienten tilavuuksien LifeSciencestä teollisuuden vaarallisiin tai haastaviin liuoksiin. Perinteisen annostelun lisäksi laitteella voidaan helpottaa esimerkiksi väkevien happojen tai herkästi haihtuvien liuottimien pipetointia. 

gwb nanorep naytto

NanoRepin ainutlaatuisia ominaisuuksia:
– Annostelu jopa 100 nanolitran tarkkuudella. Yksikään toinen vastaava laite ei kykene tähän mittaluokkaan. Positive Displacement –tekniikan avulla NanoRep selviytyy nesteestä kuin nesteestä, riippumatta nesteen ominaisuuksista.
– No Touch Off- tekniikka nopeuttaa työnkulkua ja vähentää ristikontaminaatiota. Unohda nestepintaan tai astian seinämään koskettaminen, No Touch Off –tekniikka tekee sen puolestasi.
– Selkeä käyttöliittymä ja ergonomisesti suunnitellut painikkeet vähentävät pipetoinnin kuormittavuutta. Erittäin selkeä värinäyttö ja ohjaussauva helpottava asetusten muuttamista.
– Yksinkertaisuus – koko pipetin käyttöalue on katettu ainoastaan kolmen kokoisilla kärjillä, tarkkuudesta tinkimättä. Yhdellä kärjellä on annosteltavissa jopa 1000 annosta. Työskentele siis tehokkaammin, kuluta vähemmän muovia.
-Soveltuvuus useimmille kemikaaleille. Kärkien materiaali on valittu tarkasti ajatellen haastavien kemikaalien käsittelyä. NanoRepillä voidaan käsitellä esimerkiksi vahvaa rikkihappoa ja asetonitriiliä.

gwb nanorep taysi e1691575412305

Ota yhteyttä mikäli haluatte parantaa pipetointityötä ja pipetoinnin seuraava sukupolvi kiinnostaa. Sovitaan esittelykäynti!

gwb o6a2798 scaled

Punnituksen laatu, tärkeys ja hyvät sovellukset

Olemme pitäneet viimeisten vuosien aikana webinaareja, joista yksi suosituin on ollut punnituksen laatu -webinaari. Sille on ihan selkeä syy – punnitus on yksi tärkeimmistä toiminnoista laboratorioissa ja tuotannossa, ja sen suorittaminen luotettavasti mietityttää monia. Mitä sitten punnituksen laatuun sisältyy ja mitä ovat nämä hyvät sovellukset?

Tärkeimpiä punnitukseen liittyviä asioita on vaa’an minimipainon ymmärtäminen: jokaisella vaa’alla on oma suorituskykynsä, joka perustuu sen mittakennoon. Punnituksen hyvyyteen ja oikeellisuuteen vaikuttaa mittakennon lisäksi itse käyttäjä ja ympäristö. Vaaka tulee virittää ja tarkastaa säännöllisesti, jolla varmistetaan laitteen oikea toiminta. Nämä ovat osa laadukasta punnitusta. Käyttäjälle on kuitenkin erittäin tärkeää, että vaa’an käyttö on luontevaa, mukavaa ja helppoa. Alla on kuvattu muutama mielenkiintoinen asia, joiden avulla varmistetaan laadukas ja oikeellinen punnitus, sekä huomioidaan ergonominen ja mielekäs toiminta.

gwb mettler toledo xsr tarkkuusvaaka minimipaino

Minimipaino – kalibroinnin yhteydessä tulee aina määrittää myös minimipaino, joka perustuu punnuksen avulla tehtyihin toistoihin ja niistä laskettuun hajontaan. Mikäli punnitus halutaan tehdä oikeellisesti, ei alle minimipainoa pienempiä punnituksia tulisi tehdä. Käyttäjän tulee tietää vaakakohtainen minimipaino ja kätevintä on, kun minimipaino voidaan syöttää suoraan vaakaan, jolloin se näkyy selvästi punnittaessa. Mettler Toledo vaa’assa numerot ovat punaisia, kun lukeman on alle minimipainon.

Viritys – vaaka tulee virittää vähintään päivittäin! Helpointa on antaa vaa’an hoitaa se automaattisesti.

Tarkastuspunnitukset – Lean Lab toimintojen mukaisesti kätevintä on käyttää Mettler Toledo CarePac-punnussettiä, jossa on kaksi täsmälleen oikeaa punnusta kahden relevantin punnituksen, herkkyyden ja toistettavuuden, suorittamiseen.

Dokumentointi – Se mitä ei ole kirjattu, on huhua. Mettler Toledo Excellence-vaaka tallentaa suoritetut viritykset ja tarkastuspunnitukset, ja ne voidaan myös tulostaa vaakaan liitetyllä tulostimella. Mikäli toimintoja halutaan liinata, ja ottaa punnituksen digitalisointi käyttöön, helpointen se onnistuu Mettler Toledon LabX:llä.

Ergonomia – Mettler Toledo on panostanut hurjasti vaakojen käytettävyyteen. Yläkuppivaaoissa on mahdollista käyttää erikoistelinettä, joka mahdollistaa miellyttävän punnituksen seisaaltaan. Analyysivaakaa on kavennettu, jolloin käsien asento on punnittaessa ergonomisempi ulottuvuuden ollessa parempi. Lisäksi sekä yläkuppi- ja analyysivaakojen puhdistettavuus on uskomattoman helppoa: vaa’an osat saadaan helposti poistettua ja puhdistettua. Analyysivaa’an ritilämäinen punnitustaso nopeuttaa punnitusta, koska ilmavirtaus tasoittuu nopeasti ovien avaamisen jälkeen.

gwb o6a2691 scaled
gwb xpr automaattivaaka naytteensyottaja kapselipunnitus

Työturvallisuus ja automatisointi – Mettler Toledo XPR-analyysivaaka on avain turvalliseen ja luotettavaan punnitukseen. Analyysivaakaan voidaan lisätä automaattinen annostusyksikkö jauheille tai liuottimille. Dosing head kiinnitetään vaakaan ja vaa’alle kerrotaan paljonko jauhetta halutaan punnita tai mikä on haluttu liuoksen konsentraatio.
Kalliit mittapullot voidaan unohtaa ja käyttää halvempia vialeja. XPR-automaattivaa’an avulla voidaan punnita myös haitallisia aineita, mikä parantaa työturvallisuutta.

Sovellukset – XPR-vaakojen avulla voidaan rutiinipunnituksia helpottaa monilla tavoin. Sillä voidaan käyttää esimerkiksi avustinta, jonka visuaalinen esitys näyttää helposti tavoitepunnituksen ja sen rajat. Lisäksi laitteelle voidaan ohjelmoida reseptejä usein käytetyille punnituksille. Statistiikka-sovellus laskee tavallisimmat tilastolliset parametrit. Mittapulloille voidaan tulostaa erikoistarroja, jotka sisältävät tarvittavat tiedot selkeästi esitettynä.

Ota yhteyttä mikäli haluat kuulla lisää GWB:n tarjoamista punnitusratkaisuista.

Tuotteen kosteuden/kuiva-aineen määrittäminen

Teollisuudessa yksi tärkeimmistä analyyseista on tuotteiden kosteuden eli vesipitoisuuden mittaus. Usein käytetään myös nimitystä kuiva-ainemääritys. Vesi on halpa raaka-aine, joten sen määrän optimoiminen on kustannustehokasta. Toisaalta vesipitoisuus tai veden määrä vaikuttaa tuotteen oleellisesti tuotteen säilyvyyteen. Jo näiden kahden asian vuoksi veden määritys on erittäin tärkeää.

gwb mettler toledo halogeenikuivain alumiiniastia

Yksi helpommista tavoista suorittaa kuiva-ainemääritys on halogeenikuivain, jossa näyte lämmitetään halogeenilampulla ja vaaka mittaa jatkuvasti massan muutosta. Olisi siis myös hyvä tietää onko näytteessä myös muita haihtuvia aineita kuin vesi. Niitä voivat olla haihtuvat öljyt, alkoholit, orgaaniset liuottimet tai makuaineet. Mettler Toledolla on halogeenikuivaimia useita eri malleja, joiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan. Sen vuoksi laitehankinnassa tulee käydä läpi analysoitava aine ja tarvittava tarkkuus. Näytteet voidaan jakaa sovelluksen perusteella seuraavasti:

gwb o6a2970 scaled

•Kiinteä
•Nestemäinen tai pastamainen
•Ilmava
•Kutistuva
•Vähän kosteutta sisältävä
•Kalvon muodostava
•Haihtuvia komponentteja sisältävä

Kaikkia edellä mainittuja näytteitä ei voida analysoida samalla laitteella ja/tai samalla menetelmällä. Jotta tulos olisi oikeellinen tulee analyysi suorittaa oikein. Lisäksi analyysituloksen saamisen nopeus saattaa vaikuttaa laitteen valintaan.

Koska halogeenikuivain on vaaka, tulee sitä myös huoltaa ja kalibroida kuten vaakaa. GWB:n huolto-organisaatio huolehtii halogeenikuivain huollosta ja kalibroinnista. Sillä varmistetaan, että laite toimii kuten pitääkin. Lisäksi laitteelle myönnetään laajennettu takuu, joka on laitemallista riippuen jopa 7 vuotta. Säännöllisen huollon ja kalibroinnin lisäksi laitteen toimivuutta tulee myös itse tarkastaa säännöllisesti. Tähän tarkoitukseen on Mettler Toledo kehittänyt hyvän ja helppokäyttöisen tuotteen, SmartCal-rakeet, joiden avulla halogeenikuivain toiminta on helppo tarkastaa.

gwb mettler toledo hx204 halogeenikuivain smartcal kalibrointi

Halogeenikuivain HX204 on ehdoton valinta, kun analyysilta tarvitaan tarkkuutta ja nopeutta, sekä helppokäyttöisyyttä ja ergonomiaa.

•Iso ja selkeä kosketusnäytön avulla on laitetta on helppo käyttää 
•Näyttöön saa edelliset tulokset graafisesti, jolloin trendiseuranta on helppoa ja havainnollista
•Motorisoitu luukun avaus ja kosketusnäyttö tekevät laitteen käytöstä ergonomista
•Laitteen mittakenno mahdollistaa myös pienten kosteuksien määrittämisen
•QuickPredict-toiminto nopeuttaa analyysia ja päätöksen tekemistä moninkertaisesti

Halogeenikuivain HE53 on yksinkertaisesti hyvä laite yksinkertaiseen analytiikkaan.

Ota yhteyttä ja selvitetään onko Mettler Toledo HE53/73 sopiva laite vai tuleeko miettiä HC103 tai HX204 laitetta.